De Smaakboerderij is het passieproject van Rik en Tine in het landelijke Gottem. Rik, een bio-ingenieur met roots in de landbouw, en Tine, een psychologe, combineren hun job met een groene uitdaging. Hun kleinschalige project wordt een werk van lange adem. De droom die ze voor ogen hebben, is een bos vol voedsel en dieren.
Het begon allemaal met een paar paarden, maar stilaan raakten ze in de ban van regeneratieve of herstellende landbouw. Voor Tine was dit een heel duidelijke visie achter wat zij instinctief aanvoelde als een correcte manier om het land en de grond te behandelen. Voor Rik stond dit in eerste instantie haaks op alles wat hij geleerd had in zijn opleiding en op wat hij kende van vroeger. Toch voelden ze beiden aan dat dit de weg was die ze op wilden.
Bij herstellende landbouw ga je de principes van permacultuur op grotere schaal gaan toepassen met een aantal aanpassingen om die eveneens efficiënter te maken. Een aantal van de peilers zijn diversificatie, integratie van dieren overal op het bedrijf, bomen op het terrein gebruiken en inzetten op meerjarige gewassen. De bodem en waterhuishouding van het terrein zijn de twee belangrijkste elementen van waaruit je vertrekt, om een ideale en circulaire landbouw op te zetten. Herstellende landbouw is een radicale keuze voor langetermijndenken. De grond wordt niet vruchtbaar gemaakt voor de komende oogsten, maar voorbereid om rijk en overvloedig te zijn voor de komende decennia door het aandeel organisch materiaal te gaan verhogen. Ook voor het blote oog is de Smaakboerderij geen gewone boerderij. Er staan stroken met kastanje- en walnotenbomen met daaronder fruitstruiken en tussenin mobiele kippenrennen. Niet alleen hun eigen planten en dieren getuigen van diversiteit, het nieuwe leven in de bodem en op het land trekt ook ander leven aan. Dit jaar waren er hazenjongen en patrijzen die zich verscholen in het langere gras. De rijkere grond met insecten, wormen en misschien wat kleine knaagdieren bleek een ideaal snackterrein voor zwaluwen, valken en steenuilen. De ecologische winst van hun opzet is dus overduidelijk, maar de principes van herstellende landbouw verliezen ook de economische duurzaamheid van een landbouwbedrijf niet uit het oog. Door te kiezen voor een diversiteit van gewassen en de mobiliteit en schaalbaarheid van hun kippenrennen, is hun bedrijf ook zeer wendbaar en vangen ze makkelijk pieken en dalen op. Als de notenbomen het ene jaar wat minder walnoten of kastanjes dragen, wordt dit opgevangen door het kleine fruit. Is er meer vraag naar kippen, dan is een extra mobiele ren op een weekend in elkaar getimmerd.
Tine en Rik maakten een aantal cruciale keuzes in hun bedrijf om het behapbaar en haalbaar te houden om samen te runnen en om het ganse jaar door producten te kunnen aanbieden. Zo viel de keuze op vlees enerzijds en op noten en fruit anderzijds. Het vlees, voornamelijk gevogelte, bieden ze soms vers aan en soms diepgevroren. Het fruit wordt ook niet vers verkocht, maar verwerkt tot siropen en confituren zodat het aanbod er het hele jaar door is. De noten zijn uiteraard sowieso al lang houdbaar, maar ook daar bekijken ze de mogelijkheden tot langere houdbaarheid door ze te persen en zo kwaliteitsvolle olie te produceren. In 2020 gingen ze volop smaken testen om zo hun eigen originele producten in de markt te gaan zetten. De voltreffers van Tine is de confituur van rabarber met lavendel en de vlierbloesemsiroop.
Ook op sociaal vlak zien Tine en Rik een rol weggelegd voor de Smaakboerderij. Ze vinden het fijn dat ze een deel uitmaken van de lokale gemeenschap en hopen in de nabije toekomst meer en meer te kunnen inzetten op rondleidingen om hun verhaal verder te delen.
Meer weten?
Lees Cornucopia of bezoek https://smaakboerderij.be/
Comments