Klassiekers zijn klassiekers voor een reden! Een klassiek gerecht combineert smaken die elkaar aanvullen en versterken. Uiteraard zijn varianten mogelijk, maar in essentie zitten de smaken goed.
Een echte Belgische klassieker zijn de hesperolletjes. Witloof of Brussels lof is namelijk een op en top Belgische groente. Hier ontdekt, geperfectioneerd en nog altijd volop geteeld. Een teler gooide in 1850 wat wortels met donkere aarde op een hoop. Uit die wortels bleken ineens gele, eetbare stronkjes te groeien. De Belgische botanicus Brézier ontwikkelde vervolgens een teelmethode om de blaadjes te bleken. Zo ontstonden de witte bladeren (wit loof) die verhandeld in de Parijse markthallen. Daarna ging het snel met zijn populariteit, vooral in eigen land en bij de noorder- en zuiderburen, die samen met België tot op de dag van vandaag de grootste producenten zijn.
Ik geef jullie een recept mee voor hesperolletjes met een aantal aanpassingen...
Gevuld witloof met gehakt en walnoten
4 struikjes witloof
1 tl suiker
1,5 dl groentebouillon
wat citroen
175 g varkensgehakt
75 g walnoten
4 el paneermeel
2 el peterselie
8 plakjes rauwe ham
5 el droge witte wijn
1 dl room
4 el gruyere
Halveer het witloof en stoof de stronkjes een paar minuten in boter. Bestrooi met suiker en citroen. Laat nog wat stoven tot het wat zachter wordt.
Maak ondertussen de vulling: Meng gehakt met fijngehakte walnoten, peterselie en paneermeel.
Haal de kern uit het witloof en vul op met het gehakt. Doe rond elke helft een sneetje ham.
Snij de vulling van het witlof fijn. Stoof en voeg de wijn toe. Laat inkoken. Voeg nu de bouillon, room en kaas toe en laat nog wat verder inkoken op het vuur.
Leg het witloof in de ovenschaal. Overgiet met de saus en laat nog 40 minuten garen in de oven.
Haal je graag eens de klassieker af? Dan ben je bij Booz in Denderhoutem aan het juiste adres. Tijdens de lockdown kan je comfort food bij hen bestellen.
Comments